NHG

(NHG) De Nationale Hypotheek Garantie

Wat zijn jouw hypotheek garanties? Hypotheek101 informeert over de Nationale Hypotheek Garanties en het afsluiten van een hypotheek.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Zodra je een hypotheek wil afsluiten maak je eerst met de hypotheekverstrekker afspraken over de betaling en de hypotheek rente. Als er problemen ontstaan met de aflossing van de hypotheek kun jij in aanmerking komen voor het zogeheten Woonlastenfaciliteit. Hierdoor ben je in staat om wat moeilijkere financiele perioden te overbruggen en toch in je woning te blijven wonen. Om voor de garantie in aanmerking te komen mag jouw huis niet duurder zijn dan een vastgesteld bedrag. Dat bedrag kan per jaar wisselen en is inclusief alle bijkomende kosten.

NHG biedt jou is het “Waarborgfonds” bij de hypotheek. Door gebruik te maken van verschillende overzichten en gegarandeerde hypotheek betaalt de NHG eventuele restschuld aan de hypotheekverstrekker. Zo kunnen zij de aan jou gegarandeerde hypotheek vergelijken met jouw hypotheekgarantie. De garantie kan aan jou aangeboden zijn, zoals deze ook voor jouw hypotheek kan gelden. Voorwaarde hiervoor is wel dat je hebt meegeholpen de restchuld zoveel mogelijk te beperken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je extra in te zetten door wat bij te verdienen. Bij betalingsachterstanden heb je zelf contact met de bank om te bekijken hoe je jouw achterstanden kan inlopen.

Aangepaste NHG, een strenger beleid
Als je gedwongen je woning moet gaan verkopen kun je tegenwoordig niet meer volledig rekenen op de steun van de NHG. Dit kan erg problematisch zijn als jij gaat scheiden of werkeloos wordt. Zo mag je woning niet worden verkocht voor een verkoopprijs onder 5% van de taxatiewaarde. Ook zal de Nationale Hypotheek Garantie een voorstel kunnen doen om een deel van je openstaande hypotheek kwijt te schelden zodat je in je woning kan blijven wonen. Als jij daar niet in mee wilt werken kan dit worden gezien dat een verkoop van jouw woning ongedwongen is en wordt de restschuld niet vergoed.

Hypotheek Berekenen 

De informatie in dit bericht kan veroudert zijn aangezien de voorwaarden van de NHG nogal eens wordt aangepast.