Onroerend goed

Onroerend goed, wat is dat eigenlijk?

De term “onroerend goed” of “vastgoed” verwijst naar de niet-verplaatsbaarheid van goederen.
Hoewel deze juridische term impliceert dat “onroerend” en “vast” betekent; alle goederen die vast zitten of niet meeneembaar zijn hier natuurlijk wat uitzonderingen op. Een woonboot of een stacaravan die gedurende langere tijd op dezelfde plek verblijft wordt ook aangemerkt als onroerend. Kortom: alle zaken die met de grond duurzaam verenigd zijn.

Let er dus goed op wat u wilt kopen, want het woord onroerend kan nogal ruim en verschillend worden uitgelegd. Om deze reden is het goed ook te kijken wat gezien kan worden als “roerend”, kortom alles wat niet bij de aankoop van een huis zit en waar andere afspraken over gemaakt dienen te worden. Let dus goed op wat u denkt te kopen! In sommige gevallen vraagt de verkoper voor specifieke roerende zaken nog extra overnamekosten.

Roerende zaken
Roerende zaken zijn díe zaken, die niet aan de woning verlijmd of gespijkerd zijn. Dus los van het “goed” zijn. Denk hierbij aan vloerbedekking, laminaat, gordijnen, inbouwapparatuur in de keuken, enz. Wil je deze zaken overnemen, dan moeten deze overnamekosten los van de koopprijs van het onroerend goed geteld worden.

Advies
Laat je goed adviseren over het geen wat roerend en onroerend is. Vaak kan een hypotheekadviseur in specifieke gevallen u hier goed over informeren. Vraag ook aan de verkoper van het onroerend goed of vastgoed wat hij ziet als roerend of onroerend. Dit voorkomt teleurstellingen.

Buitenland
Vaak gelden er in het buitenland andere regels dan in Nederland. Laat u bij een aankoop van een woning in het buitenland dus goed informeren. In Duitsland wordt de keuken vaak als roerend gezien. De keuken wordt hierdoor vaak meegenomen door de vorige eigenaar of zelfs door de vorige huurder.

Conclusie
De niet-verplaatsbaarheid van goederen kan ruim worden uitgelegd. Dit impliceert dat u zeer duidelijke afspraken dient te maken. Hoewel de meeste mensen de betekenis redelijk kennen verwijst deze term naar iets wat voor anderen iets heel anders betekent.

Hypotheek Berekenen


Hypotheek101

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*